perjantai 4. huhtikuuta 2014

Hanhet odottavat matkan jatkumista

 
Kevätmuutto alkoi vauhdikkaasti, mutta viileät säät ovat hillinneet menoa. Huhtikuun alussa uusi lajeja on ole Suupohjaan juuri saapunut. Tutuimmista linnuista esimerkiksi västäräkkejä ja rastaita on liikkeellä vielä niukasti. 

Ensimmäisen muuttoaallon lajeja on asettunut maisemaan mukavasti. Aamuisin peipot laulavat iloisesti ja mustarastaat pyörivät pihoissa. Pelloilla töyhtöhyypät ja kiurut tekevät kevättä. Kurkien määrä on kasvanut tasaiseen tahtiin.

Vähäluminen talvi ja sateeton kevät näkyvät maiseman kuivuutena. Tulvista ei ole tietoakaan, sillä jokien vedet ovat alhaalla. Pelloilta puuttuvat lätäköt, joten sorsille on niukasti uintipaikkoja. Myös perinteiset tulvakosteikot kärsivät veden puutteesta, joten esimerkiksi Kauhajoen Ylimysjärvi on harvinaisen vähävetinen. 

Kuivuuden vuoksi joutsenet hävisivät pelloilta nopeasti. Myös metsähanhien kevät on ollut erikoinen. Kauhajoen Kainastonjokivarressa on ollut tavallista vähemmän hanhia. 

Sen sijaan Karijoen ja Dagsmarkin välisen tien ympärillä leviäville pelloille on kerääntynyt monena päivänä liki pari tuhatta hanhea. Kristiinassakin hanhia on vielä pelloilla, mutta niiden määrää ei ole seurattu viime päivinä kovin tarkasti.

Karijoen hanhipelloilla on metsähanhien lisäksi muutamia kymmeniä lyhytnokkahanhia ja muutamia tundrahanhia. Lankoihin lentänyt hanhi päätyi nopeasti parin merikotkan ateriaksi.

Hanhimassojen joukossa on muutama kaularengastettu hanhi, jotka antavat tietoa lintujen liikkeestä. Useampi rengas on nähty pelloilla monena päivänä, mikä kertoo hanhien pysyvät samoilla sijoilla. 

Punaisella kaularenkaalla merkittyjen metsähanhien lisäksi pelloilla on nähty ainakin yksi valkoisella renkaalla merkitty lyhytnokkahanhi. Kyseinen hanhi on saanut renkaansa Huippuvuorilla elokuussa 2012, minkä jälkeen lintu on liikkunut Norjan, Tanskan ja Belgian maisemissa. 

Karijoella hanhi on perinteistä muuttoväylää itäisemmällä reitillä. Suomen kautta muuttaa nykyisin aiempaa enemmän lyhytnokkahanhia. Lyhytnokkahanhien kanta on vahvistunut, joten muuttomatkan pysähdyspaikoiksi sopivat uudet laidunalueet ovat tarpeen.

Hanhipeltojen hulina voi hiljetä nopeasti tuulien kääntyessä eteläisiin suuntiin. Samalla tuulet tuovat uusia lajeja ja muuttajien massoja. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti